Goede Voornemens

Goede Voornemens
Goede Voornemens...


Wanneer je erover nadenkt is het een rare uitdrukking. Je neemt je voor om iets te gaan doen en het verhaal vertelt niet of je het ook daadwerkelijk gaat doen. Een goeie vraag is dan ook, kan daar wat van terecht komen?

Daar zit nu juist het punt waarom velen op de vraag of het goed gaat met de goede voornemens na een paar weken ontkennend moeten antwoorden. En dan liefst nog met een schuldig gezicht, nee, ik rook weer, het afvallen lukt niet en de sportschool heb ik ook nog niet gezien. De moed is je inmiddels al in de schoenen gezonken en je hebt het opgegeven.
 

Doelen

 

Hoe kan het toch dat iets wat je graag wilt niet lukt? Grote kans dat je je voornemen niet tot een duidelijk doel gemaakt hebt. Je kunt immers pas ergens naartoe reizen als je de bestemming weet, anders wordt het doelloos meezeilen met waar de wind je brengt. Om je doel te halen hierbij tips om het dit keer anders te doen.

 
Concreet

 

Maak er een concreet doel van! Hiermee stuur je je hersenen al in de richting van actie.      
Check je motivatie of het echt jouw doel is en niet een sociaal wenselijk doel. Sta je er daadwerkelijk achter?
Maak van je doel een concreet plan! Wat wil je bereiken? Wat wil je dat het resultaat is? En richt je daarbij op wat je wél wilt. (in de coaching ervaar ik vaak dat veel cliënten zich in eerste instantie richten op wat ze niet willen ipv wat ze wel willen).

 
Uitkomst
 

Wees heel specifiek wat je als uitkomst wilt. Maak het zo meetbaar mogelijk en kijk of het haalbaar en reëel is. Hang er ook een tijdspad aan van wanneer je doel behaald wilt hebben. Wanneer je je doelen helder hebt, weet je welke richting je op wilt en kun je je koers bepalen en dat werkt. Stel jezelf eens voor hoe het zou zijn als je je doel behaald hebt. Hoe fijn dat zal zijn, hoe goed dat voelt. Stap om zo te zeggen in je doel alsof je het hebt en houdt dat beeld voor ogen. Deel het met mensen om je heen waarvan je weet dat ze je kunnen steunen en vraag hen je te helpen.

 

Wat wil je wél?

 

Blijf je richten op wat je wel wilt, ook op momenten dat je het niet zo makkelijk vindt en bedenk van tevoren wat je op die momenten anders kunt doen dan je gewend bent in je oude patroon. 
Gun het jezelf om opnieuw te beginnen. Er zijn nog 364 andere dagen naast 1 januari om te starten.

 

Gelukt!

 

Tussen de kerstpost dit jaar zat een kaart van een cliënt die ik eind 2011 begeleid heb. Ze schreef dat ze nog steeds van het roken af is en hoe blij ze daar mee is. En ze heeft die stap kunnen nemen omdat ze nu gemotiveerd was en het voor haarzelf deed.

Mocht je het nog niet zo makkelijk vinden om je doel alleen te behalen en wil je graag wat extra handvatten of begeleiding? Ik help je graag.