God is a DJ

God is a DJ
Ik ben gek op muziek.


Muziek beïnvloedt mijn stemming. Bij een gebrek aan energie of "ergens geen zin in" dan zet ik muziek aan en binnen no time ben ik weer helemaal in m'n element. En geen file is me meer te lang als ik lekkere muziek bij me heb. Regelmatig word ik raar aangekeken door “mede-filerijders” als ik net iéts té enthousiast op m’n stuur zit mee te tikken of iets te hard zit mee te blèrren. Kortom, muziek doet wat met me.
 

God is a DJ (Faithless)


Het nummer heeft me vanaf het eerste moment dat ik het hoorde gefascineerd, waarom wist ik eigenlijk niet goed. Ik vond het een geweldig nummer en heerlijk om op te dansen.
Tijdens een training vroeg degene die op onze laatste avond voor DJ zou spelen me, welk nummer beslist niet mocht ontbreken. Wat nou echt "mijn dansnummer" was. "God is a DJ", zei ik. Door de titel raakten we in gesprek over alles wat er al dan niet meer tussen hemel en aarde zou kunnen zijn. Het werd een heel bijzonder gesprek. Diezelfde avond werd er via de Beamer een clip van DJ Tiesto opgezet. Het waren beelden van een concert in het Gelredome en mijn gedachten gingen terug.
 

Mei 2003


4 meiden zitten opgetogen in de auto onderweg naar Arnhem. Het is voor alle 4 een aparte avond en voor 1 van hen in het bijzonder. Zij heeft een hele moeilijke periode achter de rug en gaat voor het eerst, na de ramp die zich in haar leven voltrokken heeft, weer eens “echt een avond op stap”.
In Oktober het jaar ervoor heeft ze haar allerliefste lief verloren bij een zinloze terroristische aanslag op een discotheek op Bali. Een vreselijke tijd volgt. Vol verdriet, ongeloof, wanhoop, onzekerheid en rouw.
En dan, ruim een half jaar later, zijn we onderweg naar Tiesto, haar favoriete DJ. Het voelt dubbel voor haar, want wanneer “mag" je weer gaan genieten als zoiets je overkomt en jij door mag leven. Hoe lang “staat” daar eigenlijk voor? En waarom jij wel en hij niet?
Het wordt een geweldige nacht. Een gigantische menigte van duizenden mensen bij elkaar, samen dansend op de muziek. Alle emoties komen bij ons 4 voorbij. We lachen en huilen met elkaar, houden elkaar vast en dansen aan één stuk door, de hele nacht. We zijn niet moe te krijgen. Tegen 7 uur zegt een vriendelijke man van de beveiliging dat "de meisjes nu toch ook het pand maar eens moeten verlaten” en het scheelt niet veel of we worden er door de veegwagen letterlijk uitgeveegd. Wat een bijzondere nacht!
 

Zondagochtend


Bij de auto aangekomen komt ze naast me zitten, “om solidair met me wakker te blijven, omdat ik rijd". De andere twee vallen al snel in slaap op de achterbank en wij praten samen zachtjes over “het leven”.
Bij een benzinepomp halen we "een bakkie" en zitten we zwijgend naast elkaar op de vangrail. Het is een prachtige ochtend, de zon begint ons net te verwarmen en we kijken het bos in. 2 meiden, met uitgelopen make-up, in bezwete truitjes die niet helemaal geschikt zijn voor een zondagochtend op de Veluwe. We zitten een tijdje als ze zich naar me toe draait en m’n arm pakt.“WAT WAS DIT GAAF” is het enige wat ze zegt. Ik knik en kijk naar de blik in haar ogen.
 

Geadopteerd

 

En dan komt de tekst van Faithless in me op. Mijn onbewuste had die tekst waarschijnlijk al veel langer "geadopteerd".
“This is my church,
  This is where I heal my hurts,
  For Tonight.......
  God is a DJ”

Die “God”, die was er die avond, en die was toch écht even vermomd als DJ!