Blogs


Karin van de Water
Coaching & Training

De Geestlaan 38
2361 XX Warmond
(nabij Leiden, Randstad)

T: 071-3013134
M: 06-25095383
E:  info@karinvandewater.nl
KvK: 27352104Nooit meer werken!


De zomervakantie zit er alweer even op en “het gewone leven” is begonnen. We gaan weer naar school of werk en buiten begint de herfst z’n intrede aan te kondigen. Tot een paar jaar geleden had ik rond deze tijd van het jaar altijd last van een raar verschijnsel. Ik leed aan de "after vakantie dip".

De symptomen waren duidelijk aanwezig en altijd gelijk. De eerste werkdag na mijn vrije weken sleepte ik me met tegenzin naar mijn werk. Mijn hele lijf spartelde tegen en riep" ik wil niet, ik wil niet" en ik nam me dan acuut voor om alles anders te gaan doen. Weg bij m’n werkgever, een andere baan, gewoon hop ontslag nemen en dan wel weer zien. Ieder jaar was het na de vakantie hetzelfde liedje. Het roer moest om!

Was ik er de eerste week nog heilig van overtuigd dat ik snel de daad bij het woord zou voegen en vertrekken, de tweede werd het al wat minder en in de derde week zwakte mijn plan om op te stappen langzaam af. Ik legde me neer bij het feit dat ik nu eenmaal de baan had die ik had, die leuk betaalde en mooie arbeidsvoorwaarden had. En zo gebeurde het dat mijn plan samen met mijn strijdlust in de papierversnipperaar verdween. Tijden heb ik me afgevraagd wat dat nou toch was, dat terugkerende gevoel ieder jaar.

Het werd me pas echt duidelijk toen ik wat jaren geleden bij een training met “waarden” aan de gang ging in de context werk. Ineens kreeg ik in een oefening op een presenteerblaadje wat er werkelijk speelde en kreeg ik het inzicht waarom ik niet blij was met wat ik deed. De baan die ik had botste volledig met mijn persoonlijke waarden. Ik paste me aan en deed eigenlijk wat er van me verwacht werd, zonder echt stil te staan bij wat voor mij écht belangrijk was in mijn werk.  Het klinkt misschien heel simpel, want dat weet je toch wel van jezelf?

En natuurlijk, heel diep van binnen wist ik het wel. Toch heeft het nog even geduurd voordat ik echt stappen ondernam. Het is immers best eng om flink in je eigen spiegel te kijken, te zien wat je aan het doen bent en daar vervolgens consequenties aan te verbinden. Ik was dan ook blij dat ik later tijdens een Coachtraject met “de Disney strategie" aan de gang ging. Dat is een de manier waarop Walt Disney zijn plannen uitwerkte en zijn bedrijf groot heeft gemaakt. Door te fantaseren over wat je echt wilt, te kijken of het te realiseren is en dan kritisch te toetsen of het haalbaar is, net zo lang tot je plan klopt. Het leidde bij mij tot zo’n duidelijk inzicht in wat ik wél wilde. Overbodig om te zeggen dat ik zelf in mijn coaching beide oefeningen vaak gebruik.

Nou wil ik absoluut niet promoten om “zomaar ontslag” te nemen. Ik wil je er alleen bewust van maken voor het geval jij, net als ik toen, aan “de after vakantiedip” lijdt, eens te kijken of er in jouw baan iets niet klopt met wat jij belangrijk vindt. Waar jij voor staat en vooral, wat je écht wilt en hoe je dat kan bereiken.

Sinds ik het werk doe dat echt bij mij en bij mijn waarden past, stap ik iedere dag fluitend m’n bed uit, zit ik lekker in m’n vel en dat werkt op alle fronten door. Mijn vakantie is nu de periode geworden om wat anders leuks te doen, in plaats van “weg te zijn van het werk” en dat voelt een stuk beter.
Ik had het al vaak gehoord en ik ben inmiddels overtuigd.
Als je werkelijk je hart volgt en het werk doet wat echt bij je past, hoef je nooit meer te werken.