Blogs


Karin van de Water
Coaching & Training

De Geestlaan 38
2361 XX Warmond
(nabij Leiden, Randstad)

T: 071-3013134
M: 06-25095383
E:  info@karinvandewater.nl
KvK: 27352104De kracht van een winnend team


1-5 SpanjeNederland
 

Laat ik met de deur in huis vallen, verstand van voetbal heb ik niet. Ik kijk altijd wel de EK en WK wedstrijden, omdat het spannend en  zo’n leuke verbindende factor is. Ik zie het nog steeds niet als het “buiten spel” is en ben blij dat de FIFA dit tegenwoordig met een mooie streep op mijn scherm laat zien. Lekker duidelijk voor leken zoals ik. Mijn enige voetbalervaring is op een toernooi met verenigingen hier in het dorp toen ik 15 was. De herinnering die ik daarvan heb is dat we finaal afgemaakt werden door de zeer sportieve dames van de lokale ijsclub en de scheidsrechter dat zo zielig vond dat hij een paar keer de bal naar andere helft schopte omdat ik, als keeper, deze amper uit het 16 meter gebied kreeg. Tot zover dus mijn voetbalkennis.

Als “voetballeek” viel me toch vrijdagavond bij de wedstrijd SpanjeNederland iets op. Zoals gezegd, niet geremd door enige voetbalkennis, maar wel vanuit mijn kennis als mentaal coach en trainer. Het Nederlands elftal stond er als team en dan ook nog eens met een hoofdletter T.
Al bij de eerste beelden zag ik hoe de basisspelers en reservespelers, nog voor het betreden van het veld, met elkaar omgingen. En ook tijdens het spelen van het volkslied stond er een team. Armen om elkaar heen, meezingen en dat ook weer inclusief de spelers en technische staf op de bank.

Na de zinderende overwinning met prachtige acties, dat zag ik dan nog wel ;-), hoorde ik ook bij de gesprekken met spelers en technische staf veelvuldig het woord WIJ vallen in plaats van ik. En dat viel me op, want dat is ook weleens anders geweest. Robin van Persie was daar een mooi voorbeeld van. Hij sprak vele keren in de wij vorm, nam de persoonlijke complimenten van de verslaggever in ontvangst om vervolgens weer verder te gaan over de kracht van het team en wat de technische staf hen als opdracht meegegeven had. Iedereen werd ingesloten. Dat zie je ook tijdens de beelden van de trainingen. De ”oude rotten” zorgen dat de “jonkies” erbij betrokken worden, de basisspelers én reservespelers delen allemaal mee in de aandacht. Dat is denk ik de kracht van dit team.

Vanuit de basisprincipes van het systemisch werk bekeken klopt het ook. Er is verbinding, iedereen heeft een plek en er is een duidelijke volgorde tussen de “oude rotten” en “de nieuwelingen” en “het geven en nemen” is in balans. Iedereen telt mee en is belangrijk onderdeel van het team. En dan is er ook nog een duidelijke leidinggevende, in dit geval in de vorm van de bondscoach. De absolute voorwaarden om een team, of welke organisatie dan ook, te laten werken. Ik heb het in mijn werk als HR adviseur ook vaak gezien. Want waarom liep het bij de ene afdeling nou wel en bij de andere niet? Ergens was er dan frictie in een van de basisprincipes wat het teamgevoel verstoorde.
Er wordt vaak een link gelegd tussen topsport en ondernem(ing)en en ik denk dat die terecht is. De basisprincipes lijken erg op elkaar. Zet iedereen zich in, streven we allemaal hetzelfde doel na of is er wellicht iemand die het systeem saboteert?

Wat ik ook steeds meer zie is dat er in de topsport gebruik wordt gemaakt van mentale begeleiding en dat juich ik uiteraard toe. Een fit lichaam is fijn, maar het werkt pas als de geest ook “fit” is. En voor de leiding kan het ook uitkomst bieden als je leert hoe makkelijk het is om met wat kleine technieken het team te motiveren.
Uit betrouwbare bron weet ik dat een aantal spelers van dit team een mentaal coach bezocht hebben om, zoals dat zo mooi heet, aan zichzelf te werken. Er zijn er ook een paar die dat volledige onzin vinden maar ik verdenk de bondscoach ervan dat hij toch ook iemand die verstand van mentale processen in zijn team heeft opgenomen. Dat zal niet direct van de daken worden geschreeuwd, want het moet natuurlijk “niet te zweverig” worden.

Ik zie dat in mijn huidige werk ook. Of het nu een traject voor persoonlijke coaching is om iemand beter te laten functioneren, bij het geven van een training om de communicatievaardigheden of de leiderschapskwaliteiten van managers te vergroten, soms wordt er in het begin wat lacherig gedaan. En het is natuurlijk ook best spannend en wennen om eens kritisch in je eigen spiegel te kijken. Meestal is dit van korte duur en ervaren cliënten dat het werken aan jezelf of aan het verbeteren van je team gewoon hard werken is, met beide beentjes op de grond.

Terwijl ik dit zit te typen staat op de achtergrond de wedstrijd Duitsland-Portugal aan en wordt er een Portugees het veld uit gestuurd. Gevalletje agressiemanagement zo te zien. Zonde, want zo wordt het hele team benadeeld, terwijl met een beetje zelfbeheersing de uitslag er wellicht heel anders uit had gezien. Soms zit het verschil tussen winnen en verliezen in iets kleins dat makkelijk te veranderen is.

Wat het Nederlands elftal de rest van het WK gaat doen, ik heb geen idee. De ingrediënten van een team zijn er in ieder geval en de rest van de voorspellingen laat ik graag aan al die miljoenen mét voetbalkennis over. Ben je nu naar aanleiding van dit blog nieuwsgierig geworden wat mentale begeleiding inhoudt of wat dit voor jou of je team kan betekenen, dan kun je me daar uiteraard voor bellen.