Blogs


Karin van de Water
Coaching & Training

De Geestlaan 38
2361 XX Warmond
(nabij Leiden, Randstad)

T: 071-3013134
M: 06-25095383
E:  info@karinvandewater.nl
KvK: 27352104De Lente zit in de lucht


De lente zit in de lucht… Die titel voor een blog had ik enige tijd geleden al bedacht met de bedoeling om deze aan het begin van de lente te plaatsen.
Het zou een blog worden over de hoe de jaargetijden een rol spelen in je leven, waarbij de lente het ultieme moment is om aan nieuwe dingen te beginnen.
De tijd om veranderingen in je leven op te starten om daarna, net als in de natuur, vanuit de knop tot bloei te komen.
Door persoonlijke omstandigheden liep het echter anders.

Op 21 maart, de eerste dag van de lente, hebben we onder een zacht lentezonnetje afscheid van mijn moeder genomen en haar bij mijn vader in het familiegraf begraven.
Als dochters zagen we het afscheid van onze moeder al langzaam naderen.
Het laatste jaar ging haar gezondheid achteruit, haar lichaam liet haar steeds meer in de steek en haar geest was sinds enige jaren al langzaam aan het weggaan.
Toch overviel het ons nog enigszins toen haar toestand opeens verslechterde en we de laatste dagen rondom haar bed doorbrachten in afwachting van wat gebeuren ging.

Het was een bijzonder proces om mee te maken, je weet dat het einde nadert, ziet langzaam de blik in de ogen veranderen en voelt ook een bepaalde rust neerdalen.
Mijn moeder had zich neergelegd bij dit naderende einde, we hadden al een tijdje de indruk dat ze “het wel mooi vond geweest”. en dat maakte dat wij, haar dochters, er in ieder geval in ons hoofd, vrede mee hadden.
De rust die mijn moeder uitstraalde bracht ze ook over op ons.
Als zussen voerden we gesprekken over het leven en haalden herinneringen op.
En toen het moment eenmaal daar was, namen we beslissingen, deden de praktische dingen en waren zo op onze manier met haar afscheid en de verwerking daarvan bezig.

Tijdens het schrijven van het in memoriam kwamen er allerlei verhalen bovendrijven, van lachwekkende situaties, ontroerende momenten, van haar samen met onze vader, en verhalen die we van haar kenden van de oorlog en haar gezin van herkomst.
Met een warm gevoel kijk ik op het deze periode van afscheid terug.

Enige weken na haar overlijden had ik een verdiepingstraining voor coaches over hoe je in je coaching één op één systemisch werk in kunt zetten. Hierbij kijk je verder dan je cliënt alleen.
Je bent als individu immers altijd onderdeel van een systeem. Een familie of organisatie waar je deel van uitmaakt en waar je een plek hebt. Je familie van herkomst die je beïnvloedt en waardoor je, al dan niet bewust, gevormd bent.

In deze training gingen we als coaches ook met elkaar aan het werk en was je ook regelmatig “cliënt”, waarbij je de voor jou op dat moment spelende thema’s inbracht.
Mijn thema kon niet missen, ik was nog volop in de rouwperiode.
Met mijn medecoaches heb ik prachtige oefeningen gedaan en heb ik mijn eigen plek, die de laatste jaren door de situatie van mijn moeder veranderd was van dochter naar verzorgende, weer ingenomen. Met mooie helende oefeningen heb ik mijn kind-rol weer opgepakt en kan ik weer verder in m’n leven. Als dochter van, ook al zijn mijn beide ouders er niet meer.
Het helpt me geweldig om met het verlies om te gaan.

Een prachtige ervaring rijker keerde ik na de dagen huiswaarts en momenteel ben ik volop bezig om het geleerde naast al m’n andere methodes in m’n praktijk toe te passen.
En het is bijzonder om te zien hoe het, net zoals het bij mij werkte, ook bij mijn cliënten werkt, al zijn de thema's heel verschillend.

Dit doet me realiseren dat ik eigenlijk toch via een omweg weer terugkom bij het eigenlijk bedachte thema voor dit blog, je aanpassen aan de jaargetijden die alle 4 zo hun eigen functie hebben.
Ik heb de laatste weken ervaren hoe het is om letterlijk je oude bladeren te laten vallen om plek te maken voor nieuwe knoppen die dan weer tot bloei kunnen komen.

Het zomerse weer van de afgelopen weken doet misschien anders vermoeden en toch..
De lente, hét seizoen om aan nieuwe dingen te beginnen, zit nog steeds in de lucht….
Doe er je voordeel mee als je toe bent aan verandering.


Wil je meer weten over systemisch coachen of andere methodieken die ik gebruik, neem dan vrijblijvend contact met me op.